Oriëntatie op het voortgezet onderwijs
Agenda en huiswerk
Waar schrijf je jouw huiswerk op? Hoe weet je wanneer je het moet inleveren? Dit is belangrijk voor de overgang naar het voortgezet onderwijs. Om dit kracht bij te zetten krijgen de kinderen iedere week huiswerk mee. Op deze manier kunnen de kinderen alvast hun huiswerk leren plannen en ervaren wat wel of juist niet werkt. Het eerste half jaar zullen de kinderen hun maak of leerwerk onder begeleiding in hun agenda plannen. We gebruiken vaste kleuren en afkortingen. Het gebruik van de agenda is een goede voorbereiding op het voortgezet onderwijs. In het begin worden er iedere dag agenda checks uitgevoerd, om de kinderen aan te leren dat ze de agenda altijd en overal bij zich moet hebben.
Toetsmomenten
Groep 8 is een spannende tijd, zeker met alle toetsen in het vooruitzicht. De eerste belangrijke toets is de NIO. De toets bestaat uit een taal- en rekendeel. Voor deze toets hoeven de leerlingen niets te leren of oefenen. Zodra de toetsen nagekeken zijn, gaan de leerkrachten, de intern begeleider en het externe bureau om tafel om per kind de resultaten door te spreken. Hieruit volgt een advies die in een gesloten enveloppe aan de kinderen mee naar huis wordt gegeven. Tijdens de VO gesprekken krijgen de kinderen en hun ouders of verzorgers het voorlopige advies. Dit advies is gebaseerd op de resultaten van de afgelopen jaren van het kind, de NIO en gegevens van het leerlingvolgsysteem (CITO) meegenomen.
In februari wordt de IEP, ofwel doorstroomtoets afgenomen. Ook deze toets bestaat uit een taal- en rekendeel. De uitslagen worden in maart verwacht. Zodra de uitslagen bekend zijn, krijgen de kinderen deze mee op papier. Naar aanleiding van alle afgenomen toetsen, krijgen de kinderen hun definitieve schooladvies. Deze worden besproken in de VO gesprekken. Tussen 25 en 31 maart is de centrale aanmeldweek, waarin alle leerlingen zich met hun definitieve advies aanmelden op de middelbare school naar keuze.
Oriëntatie middelbare scholen
Gedurende het schooljaar worden ouders en leerlingen geïnformeerd over open dagen, informatiemiddagen en doe-mee-middagen, zodat de kinderen kunnen kennismaken met verschillende middelbare scholen en zij in maart een weloverwogen keuze kunnen maken. Uiteraard zullen wij met de klas ook een aantal scholen bezoeken.
Centrale aanmelding
Tussen 25 en 31 maart is de centrale aanmeldweek, waarin alle leerlingen zich met hun definitieve advies aanmelden op de middelbare school naar keuze.